πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/no-eggs-no-milk-no-problem-banana-bread.html
Σε περίπτωση που θα ανακαλύψετε στο βάθος του ψυγείου σας, μερικές μαυρισμένες, σούπερ-ώριμες μπανάνες, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της συνταγής, φτιάξτε αυτό το νόστιμο, γλυκό ψωμάκι... Χωρίς αυγά και γάλα...
Τι χρειαζόμαστε:
- 2/3 της αμερικάνικης κούπας λευκή κρυσταλλική (150 γρ), ή καφετιά (115 γρ) ζάχαρη
- 1/3 της αμερικάνικης κούπας (80 ml) ελαιόλαδο
- 2 αμερικάνικες κούπες (300 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 αμερικάνικη κούπα λιωμένες με το πιρούνι μπανάνες (περίπου 280 γρ ή 2,5 μεγάλες)
- 1+1/2 κ.γ. σκόνη κανέλλας
- 4 σωληνάρια (ή 1 φακελάκι) σκόνη βανίλια
Πώς το κάνουμε:
1) Πολτοποιούμε καλά μέσα σε ένα μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, ώριμες μπανάνες και τις αφήνουμε στην άκρη.
2) Ανακατεύουμε, αρχικά, τα στεγνά
υλικά μεταξύ τους : το αλεύρι, την baking powder, την μαγειρική σόδα, τη
βανίλια, την κανέλλα και τη ζάχαρη.
3) Προσθέτουμε κατόπιν τις πολτοποιημένες μπανάνες. Ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα αρχίζει να γίνεται σφικτό.
4) Προσθέτουμε και το λάδι. Το
μείγμα, αν και μαλακώνει, εξακολουθεί να είναι σχετικά σφικτό, θέλει
λοιπόν επιμονή για να ανακατευθεί σωστά.
5) Μη σας ανησυχεί όμως αυτό, είναι
πολύ πιο εύκολο από το να ζυμώνεις αληθινό ψωμί. Απλά θέλει λίγη
υπομονή. Αλλά λίγη, πραγματικά.
6) Αδειάζουμε το μείγμα με κουτάλι σε
μία λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για ψωμί ή κέικ, ή και σε μακρόστενη
φόρμα σιλικόνης για muffin.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ για το ψήσιμο χρησιμοποίησα μία μεταλλική φόρμα, διαστάσεων (βάσης) 28 x 10 x 8 εκατοστών. Κάνει όμως και οποιαδήποτε άλλη δίνει περίπου τον ίδιο όγκο, οι διαστάσεις της δηλαδή έχουν γινόμενο γύρω στα 2.200 με 2.400. (για παράδειγμα, διαστάσεων 25 x 12 x 8 εκατοστών, που βλέπω ότι είναι η αντίστοιχη σιλικόνης που έχουμε στο ντουλάπι).Χρησιμοποίησα καφετιά ζάχαρη (φαίνεται στις φωτογραφίες), στη ποσότητα που λέει η συνταγή (115 γρ). Μου φάνηκε λίγο γλυκό, ίσως επειδή και οι μπανάνες ήσαν πολύ ώριμες και γλυκές. Εξαρτάται από το τι περιμένετε να φτιάξετε, ίσως πάντως να “αντέχει” μία μικρή μείωση της ποσότητας (ας πούμε στα 100 γρ η καφέ και στα 130γρ η άσπρη, κρυσταλλική)
Το ψωμί μπανάνας (banana bread) είναι ένα δροσερό, γλυκό στη γεύση, νωπό σαν υφή και γρήγορο ψωμί, που ξεκίνησε με την διάδοση του baking powder και της μαγειρικής σόδας, εκεί πίσω στη δεκαετία του ’30. Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένο, όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο
Μπορείτε να του προσθέσετε, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ανακάτεμα όλων των υλικών, και λίγα τριμμένα καρύδια. Ταιριάζουν με τη γεύση της μπανάνας και δίνουν μία πιο “κεϊκίστικη” εμφάνιση στο ψωμί μπανάνας σας. Μπορείτε όμως να τα αντικαταστήσετε με σταφίδες (μαλακωμένες προηγούμενα σε νερό) ή και να του αλλάξετε στυλ, χρησιμοποιώντας κομματάκια σοκολάτας.
Εάν οι μπανάνες σας δεν είναι τόοοοοοσο πολύ ώριμες, μπορείτε να υποβοηθήσετε το λιώσιμό τους (αλλά και να πετύχετε την απαραίτητη υδαρή υφή) προσθέτοντας λίιιιγο νερό, σχεδόν στάλα-στάλα, κατά το λιώσιμο με το πιρούνι. Εάν προσέξετε να πέφτει λίγο-λίγο, η σάρκα της μπανάνας θα το απορροφά και ταυτόχρονα θα μαλακώνει. Θα μπορούσε τη δουλειά αυτή να την κάνει και το λάδι.
No comments:
Post a Comment