Sunday, April 13, 2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Το Πάσχα πλησιάζει και οι ετοιμασίες ήδη έχουν αρχίσει...  Ένα από τα θέματα που με προβληματίζει τα τελευταία χρόνια που μένω στην Κύπρο και δεν βρίσκω πια φρέσκα και με πιο σκληρό κέλυφος αυγουλάκια από το χωριό του συζύγου, είναι το ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΑΣΩ, ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΑΨΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...  Η αλήθεια είναι ότι ψάχνω κάθε χρόνο στο internet, μήπως βρω κάτι καινούργιο, που δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, και πιστέψτε με έχω δοκιμάσει πολλούς και διάφορους τρόπους.... χωρίς αποτέλεσμα.  Πάντα καταλήγω με δεκάδες ραϊσμένα αυγά, που δεν ξέρω τι να τα κάνω...  Πριν από λίγο λοιπόν, σε μια τέτοια αναζήτηση, ανακάλυψα ένα blogg που αναφερόταν στο συγκεκριμένο πρόβλημα... και στην ΛΥΣΗ του...  Δεν είμαι σίγουρη αν θα έχει επιτυχία, αν και πολλά από τα σχόλια έλεγαν ότι το κολπάκι αυτό... πέτυχε... 
Είπα όμως να το μοιραστώ μαζί σας, σε περίπτωση που έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα...
Το ποστ έλεγε λοιπόν : Ξεχάστε κατσαρόλες, βραστά νερά, βέτεξ μέσα στην κατσαρόλα και όλα τα σχετικά...
Απλά πλύντε προσεχτικά τα αυγουλάκια, που ήδη βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, τρίψτε με προσοχή τη σφραγίδα που έχουν, σκουπίστε τα και βάλτε τα μέσα σε μαφινοθηκούλες.  Σκέτα, χωρίς νερό και χωρίς τίποτα άλλο!!!
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά....  Σβήστε το φούρνο και αφήστε τα μέχρι να ηρεμήσουν.  Μετά βγάλτε τα.
 
Σε κάποια είδα κάτι στο τσόφλι όταν τα έβγαλα, σαν καψάλισμα-στιγματάκια, αλλά το τρίβεις με ένα βρεγμένο πανάκι και καθαρίζει, δεν είναι τίποτα.  Ίσως ήταν από πόρους που υπήρχαν στο αυγό.








































Βγάλτε τα από τις μαφινοθήκες και προχωρήστε κανονικά στη διαδικασία της βαφής.  Τόσο απλά...

Τώρα όμως να σας αναφέρω και τις επισημάνσεις που μας έλεγε ότι πρέπει να έχουμε κατά νου: 
1)  Την πρώτη φορά που πήγε να τα φτιάξει έτσι, της κάηκαν γιατί ο φούρνος της ήταν δυνατός, οπότε θα πρέπει να κινηθούμε με βάση τον δικό μας φούρνο.  Ίσως να χρειάζεται να μειώσουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς αν ο δικός μα φούρνος είναι δυνατός.
2)  Θα μπορούσαμε, σαν εναλλακτική λύση, επειδή δεν έχουν όλοι μαφινοθηκούλες, να χρησιμοποιήσουμε την ίδια την καρτέλα (τη χάρτινη) των αυγών.  Δεν παθαίνει τίποτα στο φούρνο για 15 λεπτά, και μπορούμε να ψήσουμε κατευθείαν 30 και όχι 6 ή 12 αυγά, άρα ξεμπερδεύουμε πιο γρήγορα...  Βέβαια εγώ θα πρότεινα αν χρησιμοποιήσουμε τις χάρτινες καρτέλες των αυγών, να μην απομακρυνθούμε από το φούρνο, έτσι ώστε να τα παρακολουθούμε... μην πάρουμε και φωτιά πασχαλιάτια.... αν και απ' ότι έλεγε για 15 λεπτά και σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν παθαίνουν τίποτα μεσα στο φούρνο.  Θα έλεγα επίσης ότι μπορούμε να τα βάλουμε και σε ένα ταψάκι.... γιατί όχι;
3)  Μπορούμε στην αρχή, δοκιμαστικά, να βάλουμε 2-3 αυγά, έτσι ώστε να δούμε πως θα βγουν στον δικό μας φούρνο...
4)  Την σχάρα θα την βάλουμε στη μεσαία θέση του φούρνου.
5)  Τα σχόλια από κάποιους που τα έψησαν με αυτόν τον τρόπο έλεγαν ότι το αυγά έχει καλύτερη γεύση από το βραστό...

Θα το δοκιμάσω και εγώ την Μεγάλη Πέμπτη και θα επανέλθω με σχόλια...
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..............!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, April 11, 2014

Χωρίς αυγά...

Το ξέρατε ότι μπορούμε να αντικαστήσουμε τα αυγά σε κάποιο παρασκεύασμα με... μπανάνες.  Μάλιστα, με μπανάνες!!!  Σε ίσο αριθμό, αυγό και μπανάνα.  Με κάποιες (μικρές) προϋποθέσεις και εφ' όσον οι μπανάνες είναι πολύ ώριμες.  Μακάρι και μαύρες εξωτερικά.